Ce este defapt sound healing-ul?
Din timpuri străvechi, ființele umane au folosit sunetul pentru a primi informație din mediul înconjurător, pentru a comunica unii cu alții și pentru a vindeca și a transforma. Aproape toate culturile indigene și antice au integrat sunetul și au avut convingerea că sunetul este forța creativă care a avut puterea să genereze începutul Universului.
Vindecarea prin sunet poate fi urmărită în multe culturi antice precum Tibet, China, India, Australia - printre aborigeni, America Latină, Africa și Grecia. În aceste culturi, sunetul era folosit în ceremonii și ca modalitate de vindecare a diverselor afecțiuni fizice, mentale și emoționale. Strămoșii înțelegeau ceea ce știința modernă începe acum să descopere, că totul este într-o stare de vibrație.
Terapia prin sunet este o tehnică efectivă și dovedită pentru a ajuta la crearea unei stări profunde de relaxare prin alterarea stărilor și frecvențelor undelor cerebrale. Când undele cerebrale se mișcă de la starea normală activă și alertă Beta la starea de relaxare meditativă Alpha, Theta (o stare adânc meditativă) sau chiar Delta (somn profund), experimentăm o descreștere a bătăilor inimii și a tensiunii arteriale, corpul se relaxează, respirația este mai intensă și se induce o stare mai receptivă la vindecarea profundă, eliberându-ne de stres, tensiuni și griji. Folosind diferite aspecte ale vibrației, ale tonalităților și ale frecvențelor, terapia prin sunet facilitează o realiniere a întregului corp energetic, lucrând în câmpul fizic, în cel emoțional și spiritual, conducând în starea Theta, o stare în care de altfel intră și practicanții experimentați în meditație, în doar câteva minute.
“Frecvențele sonore au capacitatea de a altera mediile celulare și de a crea schimbări în câmpurile energetice ale corpului nostru, influențând direct răspunsurile la stres și reglarea sistemului nervos.”
Theta este, de asemenea, poarta noastră către învățare, memorie și intuiție. În starea Theta, simțurile noastre sunt retrase din lumea exterioară și concentrate pe semnalele care izvorăsc din interior. Prin urmare, este foarte obișnuit ca în timpul unei sesiuni de vindecare prin sunet să experimentezi mișcări subconștiente ale unor părți ale corpului. Unele persoane experimentează senzații în corp sau emoții puternice, altele văd imagini vizuale, iar altele simt vibrații în anumite părți ale corpului. Experiența fiecăruia este unică și capătă alte valențe de la o sesiune la alta. Nu există o modalitate corectă sau greșită de a experimenta o sesiune de terapie prin sunet.
Terapia prin sunet are o bază atât în neurologie, cât și în psihologie. Studiile neurologice au demonstrat că ascultarea muzicii ne face mai productivi și mai creativi; poate reduce stresul și, în funcție de tipul de muzică, poate îmbunătăți starea noastră de spirit. Acest lucru se datorează faptului că ascultarea muzicii inundă creierul nostru cu dopamină - substanța chimică a fericirii. De asemenea, eliberează oxitocină, un analgezic natural și un hormon care joacă un rol central în stabilirea și menținerea legăturilor sociale între oameni. Cred cu tărie că muzica pentru creier este ca aerul pentru plămâni. În plus, creierul nostru are nevoie să ne audă vocea să se simtă în siguranță.
Un studiu din 2016 care a examinat efectele meditației cu ajutorul bolurilor terapeutice a descoperit că această metodă a redus considerabil stresul, furia, depresia și oboseala, demonstrând că terapia prin sunet poate fi benefică atât pentru bunăstarea fizică, cât și pentru cea emoțională.
Sunetul are efecte puternice asupra sistemului nervos. Lumea modernă în care trăim este plină de sunete și în cea mai mare parte a timpului de zgomote, în casă și în afara ei, într-un spectru atât de larg de frecvențe, încât e de mirare cum ne putem păstra sănătatea. Suntem în permanență bombardați de haosul înconjurător în timp ce corpurile noastre se zbat să își rețină armonia interioară dictată de „făbricuța” frecvențelor noastre proprii. Corpul uman este extrem de sensibil la sunet. Auzul este primul simț care se dezvoltă în uter și ultimul care se desprinde de noi înainte de a muri. În afară de faptul că percepem sunetul prin urechi, avem capacitatea de a integra sunetul și prin piele. Peste 70% din organismul nostru este apă, așa că sunetul este condus de patru sau de cinci ori mai rapid decât ar fi condus prin aer.